Echte opdrachten van echte bedrijven

Bij O&O krijg je actuele opdrachten van echte opdrachtgevers uit instellingen en bedrijven. Of je nu in leerjaar 1 of in je examenjaar zit, dat is voor iedere klas hetzelfde. De opdrachten betreffen een probleem binnen het bedrijf dat nog niet is opgelost. Voorbeeld? We zijn inmiddels allemaal gewend aan de inchecksystemen van het OV. Voor de NS-stations heeft de firma Talis die ontwikkeld. Voordat de incheckpaaltjes er daadwerkelijk stonden, zijn leerlingen uit klas 3 van het technasium met dit systeem aan de slag geweest. Zo ook met de fietshuursystemen van Keola. Andere voorbeelden zijn het ontwikkelen van diervriendelijke buitenverlichting boven een fietspad nabij een ecoduct. Of het ontwerpen van een robotarm voor MOBA in Barneveld. MOBA is een bedrijf dat sorteermachines voor eieren ontwikkelt en produceert. Van de GGD tot Natuurmonumenten, van Rijkswaterstaat tot de Vogelopvang in Naarden, van FrieslandCampina tot Strukton. We zijn binnen geweest.

Behalve op bedrijfsbezoek gaan (de zgn. Kick-off) komen de opdrachtgevers bij de eindpresentaties kijken en geven zij feedback. Soms doen ze dat ook tussendoor, bijvoorbeeld om ontwerpschetsen te zien en met leerlingen in gesprek te gaan. Ook worden experts uitgenodigd voor gastlessen of groepsgesprekken.

Juliette Top is bijvoorbeeld ieder jaar bij ons te gast voor een gastles maquette bouwen, of worden planologen uitgenodigd om te vertellen over hun vak om leerlingen een idee te geven wat er komt kijken bij stadsontwikkeling en -vernieuwing.

Enkele opdrachten zijn zo ingewikkeld dat ze al jaren lopen. Het ontwikkelen van een synthetische geur- en smaak bij vegetarische kippensoep van Givaudan is er zo één. Een goed voorbeeld van hoeveel tijd sommige complexe problemen nodig hebben om tot een oplossing te komen.

Hieronder zie je een rijtje opdrachtgevers waar onze technasiumleerlingen in het verleden een opdracht voor hebben uitgevoerd.

DierenPark Amersfoort
Vogelopvang Naarden
FrieslandCampina
Meentboerderij
Sherpa
Vrienden van het Bredius
Kontakt der Kontinenten
GGD
Fransche Kamp
Van Hulst & Partners
Fraskoti
Studio Harm Hasenaar
ZoVital!
Givaudan
Bouwend Nederland
Korenmolen De Vriendschap
Frion
Rock Steady
Rijkswaterstaat

Van Hulst & Partners
Studio Harm Hasenaar
Bonarius
Givaudan
KLM Digital Studio
Bouwend Nederland
Keola
Almere City FC
Natuurmonumenten
Vogelopvang Naarden
Amerpoort zorgcentrum
Provincie Noord-Holland
Hoeve Ravenstein
Yakult
Goois Natuur Reservaat
Automotive Engineering
WUR
KNAW en VU
Natuur Milieu Educatie Gooi en Vechtstreek

MOBAgroup Barneveld
Tergooi ziekenhuis Blaricum
Waternet

Lichtbeurs