HIERONDER HEBBEN WE EEN AANTAL MISVERSTANDEN OVER HET TECHNASIUM VOOR JE OP EEN RIJTJE GEZET. WE LEGGEN METEEN UIT HOE HET WÉL ZIT.

MISVERSTAND 1 :O&O is vooral knutselen en bouwen

Een werkstuk maken van materiaal hoort zeker bij O&O, maar dat doe je vooral als je een ontwerpopdracht krijgt. Naast ontwerpen krijg je ook onderzoeksopdrachten. Bij een onderzoeksopdracht heb je ook een probleemstelling, maar het antwoord daarop vind je vooral door het doen van brononderzoek op internet, het verrichten van metingen, het vergelijken van resultaten en deze netjes uitwerken en uiteindelijk een conclusie trekken. Het doen van een onderzoeksopdracht is ook creatief, maar je maakt niet echt een product en er komt altijd veel schrijf en leeswerk bij kijken. Dat moet je ook interessant vinden, anders vind je maar 50% van het vak O&O de moeite waard.

MISVERSTAND 2 :O&O is vooral leuk voor jongens

Toegegeven, O&O wordt net iets vaker gekozen door jongens, maar er komen steeds meer meiden in de werkplaats en die zijn natuurlijk net zo geschikt. Het is juist prettig om met meiden en jongens in een team te werken. Je leert van elkaar en elkaars talenten. Worden er ook wel eens meiden en jongensteams gemaakt. Ja hoor, ook wel eens.

MISVERSTAND 3 : Bij O&O is samenwerking handig, maar niet cruciaal

Dat misverstand willen we graag de wereld uit helpen, want bij O&O werk je namelijk bij ieder project samen in een team. Ben je van nature een solist en vind je het echt supermoeilijk om je eigen idee los te laten, dan is de kans groot dat je het samenwerken binnen O&O niet fijn vindt. Je krijgt ook wel eens te maken met groepsgenoten die bijvoorbeeld minder doen dan jij, of per ongeluk iets verknallen of veranderen aan een werkstuk of verslag. Daar zul je dan samen uit moeten komen door erover te praten en het op te lossen. Als je daar een diepe hekel aan hebt en je bent ook niet bereid om dat te leren, kies O&O dan niet. Vind je het juist uitdagend om er samen uit te komen en te leren van anderen en met anderen, dan word je waarschijnlijk wél heel blij van dit vak.

MISVERSTAND 4 :O&O leidt op voor technische beroepen

O&O kan een prima basis leggen voor welk beroep dan ook. Voor technische beroepen is het zeker interessant, maar het is breder dan dat. O&O leert je een probleem samen systematisch aan te pakken en oplossingen te bedenken die er nog niet zijn. Daarbij leer je om deze ideeën helder over te brengen aan anderen. Dat zijn mooie algemene vaardigheden die op veel terreinen van pas kunnen komen.

MISVERSTAND 5 :O&O is alleen voor het VWO

Mis. We zijn wel gestart op het VWO, maar inmiddels kun je het ook volgen op de Havo. Je moet er wel een Natuur & Techniekprofiel of een Natuur & Gezondheidsprofiel voor kiezen in klas 4.

MISVERSTAND 6 : Bij O&O krijg je Latijn

Dat zou je zeggen omdat de woorden technasium en gymnasium op elkaar lijken, maar ….. het klopt niet! Geen klassieke talen dus op het technasium en in de onderbouw kun je ook geen technasium volgen als je gymnasium doet. Dat is maar goed ook, want anders zou je een dag extra in de week naar school moeten om alle lessen te kunnen volgen!

Om je aan te melden voor het Goois Lyceum verwijzen wij je naar de algemene website van het Goois Lyceum : www.gooislyceum.nl/aanmelden leerjaar 1. Hier vind je vanaf november ook het aanmeldingsformulier en de aanmeldingsvoorwaarden. Heb je een vraag over aanmelding leerjaar 1, stuur dan een mail naar onze afdelingsleider, mevrouw E. Raspe. Leuk weetje: Mevrouw Raspe was de eerste technator op het Goois Lyceum. Zij heeft de werkplaats en het technasium op onze school opgebouwd.

Heb je een specifieke vraag over het technasium? Stuur dan gerust een mail naar onze technator onderbouw : meneer J. van Schaik