Meesterproefavond 26 mrt 2021

Klik hier om de flyer met presentatieonderwerpen van 2021 te lezen in pdf. Onderaan deze pagina is de lijst te vinden met onderwerpen en opdrachtgevers. Wanneer je klikt op de titel van het onderwerp opent zich een link naar de opgenomen presentatie van het team. De verschillende presentaties (van zowel havo-leerlingen als VWO-leerlingen) geven een goed beeld van het eindniveau van O&O en laten de verscheidenheid van onderwerpen zien waar onze eindexamenleerlingen zich aan hebben gewaagd.

Erkend profielkeuzevak

Technasiumscholen bieden het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) aan in havo en vwo in de onderbouw en als examenvak in de bovenbouw. Daarnaast is O&O is sinds 2007 een erkend profielkeuzevak. De status van het vak O&O is gelijk aan die van de andere profielkeuzevakken in de N-profielen (Natuur&Techniek en Natuur&Gezondheid). Op het Goois Lyceum kun je O&O ook als examenvak kiezen. Diverse leerlingen hebben dat inmiddels gedaan.

Wanneer je O&O in de bovenbouw volgt benader je zelf opdrachtgevers waar je een onderzoek of opdracht voor gaat doen. Daarmee begin je al in klas 4. In de bovenbouw werk je, net als in de onderbouw, niet in je eentje aan een opdracht maar werk je je project uit met een team. Je laatste project noem je de meesterproef. Hier komen alle zaken die je geleerd hebt bij O&O samen in een eindresultaat.

De eindpresentatie gebeurt op school in bijzijn van de opdrachtgevers en ander publiek zoals je ouders en andere gezinsleden. Dat is wel een mijlpaal! Soms zijn opdrachtgevers zo tevreden over het resultaat dat ze met de uitwerking (of een deel daarvan) verder gaan binnen hun bedrijf.

Onderwerpen van de meesterproef 2021

OpdrachtgeverOpdracht
Ministerie van defensieEen alternatieve tankbesturing
Nederlands Space Office Excavation systems for space mining
Studio Harm HasenaarAugmented Reality kamers voor museumfort Pampus
Koninklijke Nederlandse Lucht- en RuimtevaartCirculaire economie in de luchtvaart
AlfenRekentool voor besparingen met batterij
FastnedNieuw ontwerp snellaadstation Fastned
NC technologiesVOC’s afbreken met coating
GivaudanVegetarische worst met een kleurtje
PhilipsPhilips Biosensor
Amsterdam UMCBlaren voorkomen bij een hyperthermiebehandeling
Studio Harm HasenaarEen coronaproof Escape Room concept
RijkswaterstaatGeluidsscherm Galecopperbrug
PicooInnovatief spel voor de Picoo
Klimbos Gooi- en EemlandEen vliegende start
VattenfallEen schonere biomassacentrale

Onderwerpen van de meesterproef 2020

opdrachtgeveropdracht
Studio Harm Hasenaar Een unieke adventureroom door kunstmatige intelligentie
Demcon “Infant monitoring system” voor onderzoek naar aanleg autisme
Arnoud Herberts Interieurarchitectuur Wonen met autisme
Riverfood Aquaponics system
Nederlands Herseninstituut Master the mind Verschil in visuele en auditieve reactietijd bij mannen en vrouwen
Schiphol Modernisering van het proces van aankomende bagage op Schiphol
Hedge Video Spraakherkennings-AI in de filmindustrie
CAPWondgenezing diabetes type 2
Sunsia Business development group Machines voor bemesting van akkers in Zuid-Afrika
SWECO Brugontwerp Wilnis
Amsterdam UMC Nieuwe temperatuurmeting bij hyperthermie
KLM Workshop voor KLM
Lokaal 18b2 Design Tiny houses
Prorail Van emplacement naar replacement!